Какво се случва с мозъка, когато мислим за финансови проблеми и как да се справим с това

Какво се случва с мозъка, когато мислим за финансови проблеми и как да се справим с това

Мисленето по финансови въпроси е част от ежедневието ни. Решихме да се спрем на тази тема, тъй като през януари традиционно получаваме сметките и извлеченията си от кредитните карти за Коледното пазаруване и това понякога генерира стрес. Независимо, дали го наричаме мислене по „финансови проблеми“, разрешаваме „финансова дилема“ или просто имаме безобидно „финансово чудене“. От всекидневните решения за покупки, през тези за спестяване, инвестиции, доходи, та до наистина трудните безпарични ситуации, в които всеки е изпадал – мозъкът ни постоянно е подложен на въпроси от парично естество.

Оказва се обаче, че тези въпроси не само могат да ни стресират. Те се отразяват и на мозъчните функции, показва неврологично проучване на университета „Нортуестърн“, Илинойс, в сътрудничество с консултантската компания „Нортуестърн Мютчуъл“ и института за неврологични проучвания „Тинк Алайк“.

Проучването показало, че 80% от хората изпитват нервност, когато мислят по финансови въпроси. При това без значение от пола, възрастта и социалното положение. Това, от своя страна, често води до вземането на грешните решения.

Стрес = повече грешни решения

Учените измерили мозъчната активност на хора, като ги поставяли в различни ситуации и сценарии. Карали ги да мислят по въпроси като повишаващите се цени, непланирани разходи, изплащане на дългове и т.н. Те трябвало да се опитват да вземат финансово решение сами или получавайки помощ и съвет от консултант, при това в различни срокове.

Оказало се, че когато мозъкът е зает с решаването на финансови въпроси, се активират центрове, които водят до тревожност, понижена концентрация и съответно по-висока вероятност от вземане на грешни решения. Когато са притиснати от обстоятелства и срокове, много от хората се затрудняват да преценят адекватно ситуацията и съответно се повишава опасността да действат прибързано и неправилно.

И не само това, но и голяма част от респондентите признали, че в реалния живот финансовите тревоги са нарушили качеството им на живот. Около 30% споделили, че са започнали да страдат от безсъние. Други 15% са потърсили професионална помощ, за да се справят с нервността.

Как да се справим

Да се изправим лице в лице с проблема

Психолозите съветват в трудна ситуация да не бягаме от проблема, а да се опитаме да се изправим лице в лице с него, да го анализираме честно и да се опитаме да си съставим план за действие как да го разрешим. В конкретния случай, това може да включва да си направите списък на приходите и на всички задължения и да ги приоритизирате. Помислете за варианти да погасите всички задължения и да харчите разумно през месеца. Добре е да обсъдите ситуацията и с другите членовете на семейството и да обясните защо смятате, че трябва да бъдете по-пестеливи в момента.

Да потърсим помощ и съвет

Винаги е добре да се потърси помощ. Проучването проследява и какво се случва, когато респондентите могат да се консултират с някого. Оказва се, че тази подкрепа води до повишаване на концентрацията и вниманието с 20%. Вследствие на това се увеличава и вероятността от вземане на правилно решение – с 28%.

Причината е, че подобрените фокус и внимание облекчават иначе „хаотичната“ работа на мозъка и той може по-добре да извлече правилната информация от ситуацията и на базата на нея да направи избор. И не само това – отчетено е, че 21% се чувстват значително по-релаксирани в сценария, в който получават съвет и подкрепа.

Това не е първо проучване по темата, но за пръв път показва възможно решение – а именно получаването на съвет в случай на затруднение.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *