5 предизвикателства пред финансовия свят през 2018 г.

Светът се променя все по-бързо и през тази година този факт няма да подмине финансовите институции. Някои от предизвикателствата през 2018 г. са по-скоро следствие на вече течащи процеси, други са по-неочаквани. Финансовият сектор има славата на консервативен, но макар и по-затворен към иновациите, те неизбежно навлизат в него. Какви са очакванията към предстоящата година и какво ще се промени?

Блокчейн технологиите

Блокчейн технологиите отдавна вече не се изчерпват с биткойн. Блокчейн технологиите са свързани с  използването на децентрализираните регистри, които могат да съхраняват сигурни и неподлежащи на подправяне данни и вече навлизат във всички сфери на икономическия живот. Това включва и финансите. Редица блокчейн стартъпи са насочени към драстична промяна на финансовите услуги, каквито ги познаваме – от банкиране, през разплащателни услуги, до кредитиране. Това ще накара съществуващите традиционни институции да преосмислят моделите си и вероятно да се адаптират към  блокчейн революцията.

Усъвършенстване в дигитализацията, изкуствения интелект и потребителското изживяване

Дигитализирането на процесите съвсем не е новост, но прилагането му във финансовите услуги продължава да е предизвикателство. Масовото навлизане на изкуствения интелект променя комуникацията между финансовите компании и клиентите им. Все по-голямо значение придобива онлайн потребителското изживяване и автоматизацията на процесите. През тази година се очаква всичко това да стане още по-опростено и удобно за хората.

ФинТех развитието и партньорството с традиционните финансови институции

ФинТех  (fintech) е нова технология за ползване на финансови услуги, която например, позволява използването на мобилни телефони за банкиране и инвестиционни услуги и настъпва все повече на финансовите пазари. Освен разработването на собствени дигитализирани услуги, на финансовите институции и особено банките им предстоят важни решения в сферата на партньорство с ФинТех индустрията. В последно време, например, са в подем мобилните технологии, които позволяват на потребителя да проследява и управлява всички свои сметки в различни банки само през едно приложение и с няколко клика. Не всички банки обаче са отворени към подобни иновации или поне не все още.

Нови финансови регулации

Новите регулации, които ще влязат в сила през 2018 г., също ще се отразят на работата на бизнеса и в частност на финансовите институции. Именно те са и сред основните засегнати от GDPR – нов европейски регламент, касаещ сигурността на личните данни. Финансовите компании ще трябва да направят сериозни инвестиции в софтуер, поддръжка и нови служители, които се занимават само с това.

Друга промяна на европейско ниво вече влезе в сила от началото на годината: Новият вариант на Директивата за пазарите на финансовите инструменти (MiFID II). Новостите засягат предимно борсовата и извънборсова търговия с финансови инструменти и поне засега няма съществени проблеми с прилагането на затегнатите правила.

Този месец влезе в сила и новата Директива за платежните услуги, която завиши изискванията към институциите, които предлагат такива и подобри защитата на потребителите.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *