5 финансови навика, които да развиете още в 20-те си години

Ако попитате родителите си (или дядовците и бабите), какви са били в двайсетте си години, вероятно ще ви отговорят, че не са имали нищо общо със сегашните младежи на тази възраст. Вероятно вече са имали семейство, деца, работа, на която се е очертавало да трупат десетилетия стаж. Всекидневието им е било рутинирано и въпросите, които са ги вълнували на ежедневна база, са звучали доста по-сериозно.

Разликите между поколенията се забелязват във всяка една епоха – времената се менят, човешките животи също. В днешно време двайсетгодишните тепърва се ориентират в живота, експериментират и търсят своето място. Тече тенденция, според която 30-те са новите 20 – тоест периода, в който човек вече е по-улегнал, установил се е, мисли за семейство и стабилност. Нерядко обаче младите навлизат в третото си десетилетие неподготвени и тепърва трябва да търсят отговори и едва ли не да се учат как да живеят „като възрастни“.

Съвсем естествено голяма част от липсващите умения често са свързани с финансите. Ако сте в разцвета на 20-те си години, вероятно още избягвате въпроси като „бюджетиране“, „спестяване“ и мисли за далечното бъдеще. Създаването на финансови навици, обаче, ще ви бъде от огромна полза в съвсем скоро време:

1. Научете се да печелите повече и да живеете с по-малко

Особено ако сте в студентските си години, вероятно сте поставили ученето на първо място. Независимо как финансирате живота си към момента – дали работите в свободното време или получавате помощ от родителите си, е време е отсега да започнете да мислите как да печелите повече. А ако скоро сте приключили с ученето, няма никаква причина да продължите живота си по стария начин. Може и да продължавате с повишаване на квалификацията ви, за да имате по-добра основа в автобиографията си, но това също не е извинение да не търсите по-добра и по-стабилна работа, ако още нямате такава.

2. Фокусирайте се върху кариерата

Тук трябва да дадете 110% от себе си. Мислете за кариерното си развитие и не се изкушавайте да приемате професията си като нещо, с което си запълвате времето между забавленията. Време е за отговорности, които ще ви се отплатят в бъдеще, защото тепърва да стъпваш на първото стъпало на кариерната стълбица на 30 години, не е най-добрата идея.

3. Мислете дългосрочно

Една от най-важните задачи в личностното развитие на всеки човек, е да си определи дългосрочни цели- например за след 10, 5, 3 и 1 година. Те могат да са свързани с горната точка, а именно къде искате да се намирате в професията или в корпоративната йерархия към дадения момент. Но е добре да си поставите и конкретни финансови цели. Какъв искате да е дохода ви? Какви спестявания искате да имате?

4. Започнете да чистите дългове и да пестите

За да имаш спестявания, трябва да пестиш. Звучи много просто и ясно, но в реалността може и да е доста объркващо. Трикът е, независимо от доходите и евентуалното им увеличаване, да продължите да живеете „като студент“- с малко. Само по този начин може да заделяте пари и за други цели, освен месечните разходи. Може (даже е силно препоръчително) да приложите и правилото „плащай първо на себе си“, като определите сума, която да заделяте в началото на всеки месец. Ако имате кредити, е добре да ги изчистите приоритетно.

5. Направете си бюджет

Твърде много хора, при това независимо от възрастта, поддържат „записи“ за приходите и разходите си единствено в ума. И един от най-разпространените въпроси в края на всеки месец е: „Къде ми отидоха парите, за какво съм ги изхарчил?“ Колкото и добра памет да имате, не разчитайте на нея за поддържането на бюджет. Може точно в момента да изглежда ужасно скучно занимание, но това е един от най-важните финансови навици, които трябва да си създадете в младежка възраст. А и когато имате пред погледа си ясна картинка на разходите, е много по-лесно да прецените кои може да редуцирате.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *