Управление на личните финанси – мисия възможна

През последните години се говори усилено за дигитална революция. Тя се характеризира с навлизането на новите технологии и то във всяка една сфера на професионалния, обществения и личния живот.

На практика се получи така, че технологиите спряха да се използват само за нуждите на промишлеността или за обработването на големи количества данни, а се превърнаха в неизменна част от ежедневието ни. Днес разчитаме за почти всичко на мобилните си устройства и връзката ни чрез тях до Интернет.

Благодарение на който достигаме до необятно количество информация и извършваме какви ли не дейности, само с няколко клика. Поръчваме си храна, пазаруваме дрехи и техника онлайн, запазваме почивки и екскурзии, купуваме билети за пътувания, театър, кино.

Новото време наложи необходимостта всяка една сфера на обществения живот да предлага и онлайн възможност за потребление. Това спестява време и в голяма степен осигурява комфорт на потребителите. Но административните и банковите услуги като че ли закъсняха малко с интегрирането на дигиталната си среда в България. А въвеждането на дигитално банково обслужване предполага много по-високо ниво на сигурност. Ето защо последните проучвания на Евростат сочат, че страната ни е на последните места в ЕС по интегриране и популяризиране на електронното банкиране.

Според статия, част от класацията „К10: Най-добрите банки в България“, електронното банкиране навлиза в страната ни с все по-бързи темпове. Голяма част от операциите вече не се извършват в клон, а чрез банкомати, електронно или мобилно банкиране.

Според същата класация българските банки предлагат някои от най-иновативните решения, макар и с малко закъснение от западноевропейските държави. Става въпрос за NFC технологията, посредством която се извършват разплащания чрез мобилния телефон. Колкото повече се развива дигитализацията при управлението на финансите, толкова повече се говори за закриване на физическите банкови клонове по места. Това е тенденция, която се наблюдава в Германия и някои от по-развитите западноевропейски държави. Но в българските условия би имало резултат с обратен знак. Тъй като, според експертите, ключово не е само технологичното и икономическото развитие на обществото, но и неговия манталитет. В Испания и Италия например – държави с начин на мислене по-близък до българския, има дори повече банкови клонове отколкото в нашата страна, въпреки че тези държави имат много по-големи традиции в банкирането от нас.

Според експерти, бранд имиджът на банките се влияе силно от наличието на клонове по места, защото се изгражда връзка между местната бизнес общност. Това означава, че физическото изчезване на клоновете би имало негативно влияние върху взаимоотношенията на финансовата институция с клиента. Това предполага банковите клонове у нас да се превърнат по-скоро в центрове за финансово консултиране, предлагащи по-сложни услуги. А касовите операции да бъдат оставени във виртуалното пространство.

В същото време, една от водещите тенденции в момента е появата и развитието на хибридни търговски пространства, обвързани с т. нар. figital култура (смесица между физически и дигитални представителства). Особеност при този тип пространства е, че при тях не се цели задължително сключване на сделка. Основната им задача е да помогнат на потребителите и клиентите да прескочат първоначалната бариера за използването на мобилното приложение или електронното банкиране. В тези пространства ще се демонстрира как технологиите могат да ни спестят време и бюрокрация.

Цялото това естествено интегриране на новите технологии в банковата сфера помага на потребителите да разполагат със средствата и продуктите на финансовата институция, чийто услуги са избрали да ползват, по-бързо, лесно и разбираемо. Използването на онлайн банкиране ни дава по-ясна представа за това къде, как и колко сме потребявали през този месец.

Дали това е достатъчно?
Въпреки че вече много хора се възползват от онлайн банкирането, продължава да съществува голяма група от хора, които не могат да проследят личния си бюджет. Ето защо се появиха голям брой мобилни апликации, помагащи ни да водим по-добре финансите си и да успяваме да проследяваме къде точно отиват парите ни.

По-голямата част от този тип приложения поддържат и безплатни версии, което ги прави напълно достъпни до всеки, който иска да приведе в ред личния си бюджет. Те дават възможност да свържете банковата си карта, с което всяка направена транзакция ще се отразява директно в приложението. Не е проблем за апликацията и да не го направите, просто трябва да въвеждате разходите си лично.

Някои от този тип програми за мобилния ви телефон, са предназначени за потребители, които имат желание да инвестират на стоковите пазари. Инвестират се средства, които са разликата между потребената от вас стока и закръглената сума, като приложението само избира къде да ги вложи. За да го направи обаче, се отговаря на въпроси, свързани с нетните активи, годишната заплата, толерантността към риска и прочие. Така приложението предлага инвестиционен портфейл, който най-добре отговаря на профила на потребителя.

Различните приложения са с различна насоченост – едни са създадени да ви помагат да спестявате пари, като сами въвеждате целта си, а то следи прогреса ви. Други са насочени по-скоро към това да ви дадат ясна представа какво точно сте потребили за определен период от време. Трети ви помагат да планирате по-добре разходите си, което е особено полезно, когато имате кредит или стоки на изплащане.

Ето защо на първо място трябва да определите за себе си какво точно ви е необходимо. Дали искате да спестявате, планирате бюджет, инвестирате или просто да разберете къде отиват парите ви. Само по този начин ще можете да подберете правилното мобилно приложение, което ще ви помогне да осъществите целта си. И нека не забравяме, че колкото повече навлиза дигитализацията във финансовия сектор, толкова повече ще ни се налага да управляваме финансите си самостоятелно. За тази цел ще са ни необходими по-широки познания в областта. А подобен тип приложения по един или друг начин помагат да повишим финансовата си култура, що се отнася да управлението на личния ни бюджет.

Съгласни ли сте?

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *