Как ефективно да организираме работата от дома

Сред предизвикателствата, пред които се озовахме през последните месеци, е и работата от дома. За някои по-творчески професии подобен ритъм не е непознат, но за хората, свикнали да работят в офис като нас в ЕОС, да провеждат много срещи и да контактуват постоянно с колегите си, тази промяна може да се окаже по-трудна от очакваното.

Светът вече не е същият и много фирми и корпорации ще продължат да дават възможност на служителите си да работят от вкъщи или с гъвкав офисен график. Ние също приехме това предизвикателство и продължаваме да работим от дома дори след края на извънредното положение. Ето защо събрахме съветите, които нашите колеги намират за най-практични как качествено и ефективно да организирате новия си режим на работа и ги споделяме по-долу:

  1. Обособете си работно пространство

У дома може да работим и седнали на дивана, но това не е продуктивно или дългосрочно решение. Удобен стол и маса са важни не само заради добрата стойка и да се почувствате като в офиса, но и за да може да се концентрирате и по-лесно да преминете към „домашен режим“ в края на деня.

  1. Избягвайте да правите няколко неща едновременно

Докато сме в конферентен разговор, можем да заглушим микрофона и да заредим миялната или да избършем прах, без никой да разбере. Подобни дребни неща обаче ни разсейват от работните задачи и в крайна сметка не свършваме качествено нито домашната работа, нито служебната. Тук правилото е: ако не бихте правили нещо в нормалния си офис, не го правете и когато той е у дома.

  1. Създайте си график

Работата от дома е предизвикателство за работния график и често се оказва, че стоим пред компютъра или говорим по телефона с пъти по-дълго, отколкото в офиса. Важно е да си определим ясно работно време, с нужните почивки за обяд и раздвижване, и да го спазваме, както и да уважаваме другите хора, с които работим, и да не ги ангажираме извън обичайните часове. Това е и начинът да създадем граница между личния и служебния си живот.

  1. Обличайте се за работа

Дори и задачите ви да не изискват видеовръзка, специалистите препоръчват да се преобличаме за времето, през което работим, а не например да останем цял ден по пижама. В противен случай не си даваме шанс да влезем в продуктивен режим и да се настроим подходящо.

  1. Установете най-подходящия начин за комуникация

Технологията направи възможно лесното прехвърляне на голяма част от работата от дома, но също така може да ни подведе. Уверете се, че познавате добре технологичните ресурси, с които общувате и работите, за да избегнете неловки ситуации, като случайно включена камера, погрешка споделен чат или чувствителна информация.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *