Изкуството на добрата конферентна среща

Конферентните работни срещи отдавна са част от корпоративния свят и да си признаем заемат важна роля в работното ни EOS ежедневие. През последните месеци обаче, особено в условията на работа от дома, започнаха да заемат все по-централно място в служебното общуване.

На пръв поглед технологичните ресурси ни позволяват да правим онлайн всичко, което се случва и на среща лице в лице, но виртуалните разговори имат своите специфики и изисквания, които е добре да познаваме и да съобразяваме, за да сме ефективни и продуктивни. Споделяме някои съвети от практиката ни в EOS, които самите ние се опитваме да следваме:

  1. Уверете се, че всичко работи

Преди да проведете конферентната среща, проверете дали имате инсталирано приложението, което ще се използва, дали лаптопът ви е зареден, дали микрофонът и камерата ви работят и връзката ви е стабилна.

  1. Изберете подходящо място

Предупредете децата и другите хора у дома, че ще имате служебен разговор, за да не ви прекъсват или да влизат случайно в кадър. Добре е около вас да е тихо и да се погрижите да няма странични шумове – затворете котката в съседната стая и не пускайте центрофуга, докато тече срещата.

  1. Подгответе си дневен ред

В опитите да заместим общуването на живо, често странични теми „отвличат“ целта на конферентната среща и тя се проточва или губи фокус. Затова е важно предварително да си направите списък с това, което искате да постигнете по време на разговора, и да го следвате.

  1. Облечете се подходящо

Бизнес етикетът, когато работим от дома, безспорно не е толкова стриктен, но и за нас самите, и за събеседниците ни е проява на уважение да се облечем подходящо за видеосреща. Целта е да намерим златната среда между костюм и пижама.

  1. Микрофон и камера

Относно заглушаването на микрофона, практиката диктува да го правим, когато не говорим, за да избегнем разсейване от странични звуци, като например звънящ телефон. За видеоразговор се счита за неучтиво да участвате само с аватар и глас, затова, дори по различни причини да нямате възможност през цялото време да сте с включена камера, добре е поне в началото да поздравите през видеовръзка останалите участници.

  1. Използвайте пълноценно технологиите

Отделете специално време, за да разучите функциите и възможностите на програмите и апликациите, които използвате за конферентните връзки. Така лесно ще можете да споделите документ, а не целия си десктоп, да използвате чат опции за бързо изпращане на линкове и др. Да познаваш добре инструментите си е половината от работата.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *