Предизвикайте се: месечен финансов детокс

Най-вероятно досега сте срещали термина „детоксикация“ във връзка със здравословен режим за прочистване на организма. Но в днешно време животът ни е толкова претъпкан с излишни продукти, услуги и навици, че сме се интоксикирали на много повече нива, освен физическото.

Това важи с пълна сила и за финансовият ни живот и свързаните с парите ни навици. По същия начин, по който отвсякъде сме залети с масови, лесни и не особено полезни храни, така ни заобикалят и различни изкушения, информация и предизвикателства, които може да не са особено полезни за парите ни.

Финансовата „детоксикация“ няма да реши проблемите ви с парите генерално или завинаги, но има редица ползи:

  • макар и за месец, вкарва известен ред в бюджета ви;
  • поставя началото за формиране на добри навици;
  • демонстрира, че финансовата дисциплина има приятни и ползотворни ефекти, следователно сте мотивирани да продължите;
  • ограниченият период прави провеждането й по-лесно и вероятността да се откажете по-малка.

Финансовата детоксикация до голяма степен е свързана с промени в навиците и пречупването на някои стереотипи в мисленето, които повечето от нас имат. Това е основната и доста трудна част, защото навиците и мислите не се променят от днес за утре. Затова е добре да си поставите разумен срок, както в случая месец, в който да се стремите да спазвате стъпките. Ако решите, че ще промените ситуацията завинаги, по-лесно ще се пречупите и откажете някъде по пътя. Докато ако е месец, е достатъчно да си кажете, че остава още малко. А ето и стъпките:

Отървете се от вредните харчове

Логично е, нали – както при здравословен детокс спираме вредните храни, така и при финансовия за месец спирате да харчите за „глупости“. Сами трябва да определите кои са те. Направете обзор на период от време и запишете за какво сте плащали и какво сте купували. После с ръка на сърцето определете излишните и вредните и ги поставете в графата „забранени“ за месеца на детокс.

Прегърнете полезните навици

След като определите кои са вредните, трябва да набележите и полезните. Това, метафорично казано, ще бъдат вашите плодове и зеленчуци. Планирането на „менюто“ в случая е създаването и поддържането на план за бюджета ви. Спрямо него може да определите и къде може да заложите на полезните навици. Вместо да се храните навън или да поръчвате, организирайте приятна вечеря вкъщи. Ако решите, че ви се ходи на кино, но сте преценили, че няма да правите подобни разходи, не влизайте в лошо настроение, а заместете например с филм у дома или разходка.

Поставете цел

За да бъде успешно изпълнена задачата, е добре да имате и конкретна цел. Нека бъде разумна като за ограниченото време: да спестите определена сума пари, да изчистите дългове или да излезете на нула, да не пропускате ден, да съберете пари за нещо конкретно.

Фокусирайте се върху процеса, а не върху резултата.

Вместо да мислите постоянно за последната дата от месеца (което е угнетяващо), мислете и преценявайте всеки повик за харчене в точно конкретния момент. Няма смисъл да правите равносметка всяка вечер, просто в момент на изкушение си спомняйте, че имате мисия.

Определете си „позволен буфер“

Ако сте на диета, винаги има опция за случаите, в които ви стане лошо или не можете да устоите на желанието – лъжица мед, плод и пр. Финансовият буфер може да е определен разрешен харч или сума, към която сте си позволили да посегнете в краен случай. Така ще сте спокойни, че този буфер е бил в плана и използването му не го нарушава.

В края на месеца ще се чувствате удовлетворени от себе си. Възможно е дори да запазите поне част от полезните практики и навици и занапред или да решите да повторите предизвикателството и следващия месец.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *