Най-важното финансово умение

Какви образи се появяват в главата ви, когато чуете израза „финансови умения“? Вероятно са таблици и графики, учебници по висша математика, счетоводство и финанси? Или ли хора, чиито умове боравят отлично с езика на математиката, могат да пресмятат за секунди сложни формули и може би, дори имат известни екстрасензорни умения, с които да предвиждат икономически и финансови последствия?

Знанията са важни и затова няма спор. Но само сухата теория или математическите умения съвсем не са достатъчни за успешно справяне с финансите – независимо дали тези на държава, компания или на домакинството.

Съществуват редица съвети, теории и трикове как да се справяме с личните си финанси. Ако сте пробвали някои, може да сте открили, че някои неща работят при вас, а други не. За съжаление,  не всички съвети и теоретични постановки са валидни във всички случаи.

Знания + находчивост

Находчивостта – умението да съобразяваш знанието и правилата с конкретните обстоятелства е ключът към успешните финанси.

Обратното, ако сляпо следваш написаните правила, може да предприемеш грешни стъпки.

  • Дали например е по-добре да нарушиш спестовния си план, за да запишеш обучение, което ще ти помогне в издигането в професията и съответно заплащането?
  • Дали е добре при преумора да си вземеш преждевременна отпуска, вместо да рискуваш прегаряне и принудителна почивка под формата на болничен?
  • Дали да не се претоварвам, защото навсякъде съветват да обръщаме внимание на важните неща в живота, или да натисна педала и да работя извънредно, понеже гоня по-висока цел?
  • Дали за определен разход си струва да вземеш кредит или е за предпочитане да спестяваш за него?
  • Дали да рискувам с определена инвестиция или да заложа на сигурното?

Отговорите на тези въпроси могат да бъдат коренно различни в зависимост от ситуацията.

Да уловиш възможността

Находчивостта помага не само при вземането на креативни и съобразени с личната ни реалност решения. Помага да видим и възможностите. Ако човек не е с отворен ум, достатъчно уверен в себе си и не се страхува да действа, е твърде вероятно да пропусне добрите възможности. Стриктното придържане към правилата би ограничило погледа, когато трябва да действате изобретателно.

Ако пропуснете да обърнете внимание на цялостната картина и да прецените решенията си спрямо нея, лесно може да се подведете. А понякога правилата трябва да бъдат нарушавани.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *