Как да избегнем „разочарованието от харченето“

На всекиго се е случвало да има усещането за грешно похарчени пари. Чувството за вина, анализите на минали възможности, обещанието, че няма да се повтаря. В определени случаи може да е толкова тягостно, колкото и тежък махмурлук, при който не си сигурен какво точно си правил снощи. И въпреки това често продължаваме да се озоваваме в същата ситуация.

Понякога става въпрос за импулсивни покупки, когато не можем да устоим на порива. Има и случаи, в които просто имаме нужда да харчим, за каквото и да било. Друг път резултатът е плод на погрешна преценка, която чак впоследствие преосмисляме. Трети път е борба между емоции, логика и реалност.

Ето и примери:

  • Отчаяно се нуждаете от почивка и си осигурявате такава под формата на екскурзия. И въпреки, че в едно пътуване няма нищо лошо и наистина успявате да презаредите батериите, каквато е целта, съвестта започва да ви гризе. Можеше ли да се ограничите с по-скромен вариант за отдих? Дали тези пари не можеше да бъдат заделени за друга, по-важна цел? След като събитието вече е отминало, важността му намалява.
  • Пазарувате и в момента това ви се струва напълно оправдано. Може би сте попаднали на добра цена, омръзнало ви е да отлагате или просто си правите сметката, че това няма да разбърка сериозно бюджета ви. Ден по-късно вече си задавате въпроса, дали точно сега е бил моментът и се заричате да не влизате в магазин, освен ако не е планирано и целенасочено.

Подобни последващи емоции предизвикват още от харченето за развлечения и се озовавате с вещи, които не са от първа необходимост. Чувството за вина може дори да не се появи веднага или на следващия ден, а чак към края на месеца, когато започнем да се чудим къде е отишла заплатата ни. Има различни начини да не си причинявате лошо настроение с финансовите си решения.

Превенция: премисляй и проучвай

Съществуват различни тактики за ограничаване на импулсивното пазаруване. Например да не купувате веднага, а да си оставите определен период за изчакване и премисляне. За по-малки неща това може да са 10 или 30 минути, за по-големите – ден, три, седмица. Във въпросния период дори не е необходимо да обмисляте покупката, ако е бил емоционален порив, то с времето вероятно ще отслабне. Особено когато става въпрос за по-скъпи стоки, винаги проучвайте възможните варианти и цени, не се спирайте на първото срещнато. Така ще имате усещането, че наистина сте направили най-добрия възможен избор.

Подбирайте харчовете

Има разлика между това да дадеш 40 лв. за поредната дреха или да дадеш същата стойност за билети за театър. Доказано е, че най-голямо удовлетворение от похарчените пари има при разходи за култура, здравословен живот, пътешествия, обучение и благотворителност. Ако например се двоумите дали да не смените канапето в хола или да заделите пари за квалификационен курс, с много по-голяма вероятност след време ще оцените второто като добра инвестиция.

Приеми вината като урок

Няма никаква причина да съжалявате за минали постъпки, така или иначе не могат да бъда т променени. Да ги осъзнаете, оцените и приемете като урок – да. Вместо да се самобичувате и да обещавате пред себе си тържествено как няма да се повтаря, направете трезва оценка. Излишните емоции няма да ви помогнат да запазите хладнокръвие следващия път, когато взимате решения за разходите си.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *